stanje svesti

ČEMU TOLIKA HISTERIJA ZBOG JEDNE OBIČNE KARIKATURE?!

Generalna — Autor ekvilibrijum @ 20:38
 
 
Dok se javnost u Srbiji ovih dana bavi slučajem Miroslava Mike Aleksića,učitelja glume koga je glumica Milena Radulović prijavila za silovanje u više navrata kada je imala svega 17 godina,u nedeljniku NIN osvanula je karikatura gde se na lucidan način kritikuje vladavina predsednika Aleksandra Vučića,na kojoj je dotični prikazan kako pohotno grli mapu Srbije,dok naša država poručuje: "Uh,kad ja progovorim o devet godina silovanja".

Nije dugo trebalo medijima bliskim vladajućoj partiji SNS,majstorima spina, da karikaturu nazovu ogavnom i bolesnom,uz ocenu da se njome vređaju žrtve silovanja,ali i omalovažava politika predsednika Srbije.Mogu li ovi propagandisti bliski vlastima,koji svaki put zavrte priču onako kako njima odgovara,bar u ovom slučaju da se objektivno postave i interpretiraju rad karikaturiste na način kakav on zaista i jeste,kao satiru?I mora li uvek Aleksandar Vučić da bude taj koji će preuzeti glavnu ulogu,u ovom slučaju ulogu žrtve?Kako stvari stoje,izgleda da u narednim danima centralna tema više neće biti učitelj koji fizički i psihički zlostavlja polaznike škole,već 'neosnovani' napad na predsednika.

I kako to da se podigla tolika medijska prašina oko karikature Dušana Petričića?Vi 'uvaženi' medijski delatnici kao da ste se prvi put susreli sa njegovom crtežima.Neće biti,budući da je Dušan Petričić duži vremenski period radio u našim najstarijim i najuglednijim novinama,listu 'Politika',gde je ništa manjom žestinom napadao vlast i predsednika Aleksandra Vučića serijom karikatura i to na naslovnim stranama.
 
 
 
Neke od njegovih karikatura je svojevremeno objavila i 'Ilustrovana Politika'.Tačnije,bilo je to u broju od 20.novembra 2018,kada je Goran Kozić (za koga se priča da je po dolasku na vlast naprednjaka avanzovao,te zahvaljujući njima došao do mesta glavnog urednika 'Voždovačkih novina,lista 'JKP Vodovod i kanalizacija',kolumniste 'Politike',savetnika urednika u 'Ilustrovano Politici') naveo upravo Dušana Petričića,kao primer nekoga ko se profesilonalno bavi svojim poslom,ko se drži osnovnih novinarskih postulata vodeći računa o meri i dobrom ukusu.Sećate se?

Da.To je isti onaj Dušan Petričić koji je nekada svojim crtežima u dnevnim novinama bliskim vlastima razobličavao,a danas u opozicionom nedeljniku 'NIN' razobličava ovdašnje političare.Aleksandar Vučić je komprador,čovek koji deluje u interesu stranih organizacija koje obavljaju poslove u oblasti investicija,trgovine,ekonomskih i političkih operacija,to je već svima jasno.I da,Srbija jeste žrtva njegove pogubne politike.

ČOVJEK KOGA TREBA UBITI (1979) / FILM

Generalna — Autor ekvilibrijum @ 11:29
 
 
CEO FILM:  
https://youtu.be/Lici5BgaSgU
 
Čovjek koga treba ubiti:Legenda o caru Šćepanu Malom je jugoslovenski igrani film snimljen 1979. godine u režiji Veljka Bulajića.Po žanru predstavlja kombinaciju fantastike i istorijskog filma,a temelji se na stvarnim događajima u Crnoj Gori u 18.veku vezanim uz lažnog ruskog cara Šćepana Malog. Naslovni protagonista,koga tumači Zvonimir Črnko,je agent koga je Sotona iz Pakla poslao na Zemlju sa zadatkom da širi njegovu vlast pod krinkom lažnog ruskog cara.Radnja prikazuje kako on preuzima vlast u Crnoj Gori,ali u jednom trenutku odlučuje da se odmetne od Sotone i počinje da vlada u interesu crnogorskog naroda,izazvavši neprijateljstvo ne samo Sotone, nego i zemaljskih velesila.

Čovjek koga treba ubiti predstavljao je jedno od najneobičnijih ostvarenja tadašnje jugoslovenske kinematografije, s obzirom da je, u tada službeno ateističkoj Jugoslaviji istorijski događaj prikazivao kroz prizmu hrišćanske legende. Pažnju je izazvao i bizarnim prikazom Pakla, kao i za Bulajićev dotadašnji opus atipično eksplicitnim scenama golotinje i erotike. Postao je jugoslovenski kandidat za Oskara za najbolji strani film, ali nije dobio užu nominaciju. Kasnijih godina je od kritičara često tumačen kao svojevrsni alegorijski prikaz jugoslovenskog vođe Josipa Broza Tita i njegovog načina vladavine Jugoslavijom.

Istu temu je godine 1955. bio obradio mnogo slabije poznat crno-beli film Lažni car.

Powered by blog.rs